Κυριακή 16 Αυγούστου 2020

Ενδημικά Ευβοίας και Δίρφης

Η Φριτιλάρια η ευβοϊκή (Fritillaria euboeica Rix, 1975) είναι ενδημική της Εύβοιας. Πρωτοβρέθηκε το 1865 από τον καθηγητή Θεόδωρο Ορφανίδη. Η οριστική βοτανική της περιγραφή δημοσιεύθηκε το 1975 από τον Rix. Ενδημεί στα βουνά της Κεντρικής και Βόρειας Εύβοιας (Δίρφυς, Καντήλι, Πυξαριά, Ξηρό), σε υψόμετρα 700 - 1700 m. Το 2009 ο Ερωτόκριτος Καλογερόπουλος την βρήκε σε πολύ χαμηλότερο υψόμετρο στην Δυτική Εύβοια, κοντά στο χωριό Πολιτικά σε υψόμετρο 100 m.

Η Fritillaria euboeica είναι γεώφυτο με βολβό διαμέτρου μέχρι 2 cm. Φύλλα 5-8 γλαυκοπράσινα, λογχοειδή. Βλαστός 5-20 cm. Άνθη κίτρινα που γίνονται ερυθρωπά κατά την ωρίμανση. Φύεται σε πετρώδεις θέσεις σε ανοίγματα δασών πεύκων (P. halepensis), ελληνικών ελάτων (Abies cephalonica) ή θάμνων. Στα Πολιτικά εμφανίζεται σε θαμνότοπους και ακαλλιέργητους ελαιώνες. Ανθίζει από τα τέλη Φεβρουαρίου έως τον Απρίλιο. Περιλαμβάνεται στο Βιβλίο Ερυθρών Δεδομένων των Σπάνιων & Απειλούμενων Φυτών της Ελλάδας (εκδ. 2009).

http://florahellenica.blogspot.gr/2011/10/fritillaria-euboeica.html

 

 

Daphne euboica

 


 

Δίρφυς 28/04/2013


Περιγράφτηκε το 1957 (Rech.f.) ως ενδημικό της Εύβοιας αλλά με την τελευταία ταξινομική αναθεώρηση θεωρείται συνώνυμη της Daphne oleoides.


http://florahellenica.blogspot.gr/search/label/Δίρφυς


Allium dirphianum

 




Το Άλλιο της Δίρφης (Allium dirphianum Brullo & al. 2003) είναι ενδημικό της Εύβοιας.
Φύεται σε ασβεστολιθικά εδάφη, σε ανοίγματα δασών, συνήθως σε σκιερές θέσεις και σε υψόμετρα 1400 - 1500 μ.
Ανθίζει το καλοκαίρι.

 

Allium calamarophilon


 

 

Το Allium calamarophilon είναι ένα είδος φυτού στο γένος Allium . Είναι ενδημικό για την Ελλάδα, γνωστό μόνο από έναν μικρό πληθυσμό στο νησί της Εύβοιας, σε μια βραχώδη ακμή στο κέντρο του νησιού κοντά στην πόλη της Κύμης. Τα φυσικά ενδιαιτήματά του είναι η μεσόγειος βλάστηση και οι βραχώδεις ακτές. Απειλείται από απώλεια ενδιαιτημάτων.

 

Το Allium calamarophilon είναι ένα πολύ μικρό φυτό με ένα κοντό, λεπτό σκασίλι ύψους μόλις 12 cm. Τα φύλλα είναι λογχοειδή. Το Umbel περιέχει 5-8 λευκά ή ροζ λουλούδια με σκοτεινά μεσαία σχοινιά κατά μήκος καθενός από τα tepals.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

TO ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΩΝ ΔΙΡΦΕΩΝ 2