Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020

Μια Στενιώτισσα με τρεις αιώνες ζωή.

Αυτό που διαβάσατε δεν είναι υπερβολή. Η Στενιώτισσα των τριών αιώνων, είναι η Μαρία (Μαριώ ή Μαϊώ), σύζυγος Χριστόδουλου Κορώνη, που είναι πιο γνωστή σαν «Η Μαριώ τ΄κστόδουλ΄, τ΄ Κουτουρλού».
Η Μαριώ με το νέο έτος 2000 και την έναρξη του 21ου αιώνα, έγινε 104 ετών. Συνεπώς με την έναρξη του 19ου αιώνα ήταν 4 χρονών, που φαίνεται ότι όχι μόνον είχε γεννηθεί αλλά είχε «αγρικήσει» και τον 19ο αιώνα.
Όπως μας πληροφόρησε ο ανιψιός και θετός γιος της, Θανάσης Μπεληγιάννης, είναι πολύ καλά στην υγεία της, έχει πολύ καλή μνήμη και τα μυαλά της τα έχει «τετρακόσια».
Και λίγα λόγια για το γενεαλογικό δένδρο και το συγγενολόι της.
Η Μαϊώ ήταν το γένος Αθανασίου και Σταμάτως Μακρή και ήταν
έξι αδελφάδες και ένας αδελφός.
Αδελφό είχαν το Θεόδωρο Μακρή (Θοδωράνα) και οι αδελφές κατά σειρά ηλικίας ήταν οι εξής.
-α) Δέσποινα (Δέσπω), σύζυγος Κώστα Κοντούλη (Λόμπα).
-β) Παναγιού (Γιούλα), σύζυγος Βασίλη Σιμιτζή (φούρναρη).
-γ) Μαρία (Μαϊώ), σύζυγος Χριστόδουλου Κορώνη (Κουτουρλού).
-δ) Ελένη, σύζυγος Αγγελή Μπεληγιάννη (τ΄Αγγελή, τ΄Παναϊώτα)
-ε) Κατερίνα (Ρίνα), σύζυγος Γιάννη Θωμά (Τ΄ Γιαννάκ΄, τ΄ Όθωνα)
-στ) Αλεξάνδρα (Αλέκω), σύζυγος Νίκου Μπεληγιάννη (Μπάμπαλου).
Το πατρικό τους σπίτι ήταν ανάμεσα στην καφετέρια του Σπυριδάκη και στο σπίτι του Γιώργου Τσουτσαίου (Μουσιφού) και είχε περιέλθει στον αδελφό τους Θεόδωρο (Θοδωράνα). Σήμερα είναι κληρονομιά του γιου του, Θανάση Μακρή, που το κατεδάφισε και έχτισε καινούριο.
Παππού και γιαγιά (Μανίτσα) από τον πατέρα τους είχαν το Μακρή (Γκούστρα) και τη Δέσπω, το γένος Γιαννούκου και από τη μάνα τους, τον Κοκονό και τη Μορφούλα, το γένος Γερακίνη.
Το όνομα της Μανίτσας τους Δέσπως, το κληρονόμησε η μεγαλύτερη αδελφή, ενώ της Μορφούλας πολλές δισέγγονες.
Η μάνα τους η Μάτω ήταν διπλά άτυχη. Είχε μείνει μικρή ορφανή από πατέρα και όταν παντρεύτηκε έμεινε νέα χήρα.
Ήταν όμως πολύ δυναμική, δούλεψε σκληρά για να μεγαλώσει τα επτά παιδιά της και κατάφερε να προικίσει και να καλοπαντρέψει όλες τις κοπέλες.
Τις προίκισε όμως και με ηθικές αρχές. Ήταν όλες τίμιες και εργατικές και το μεγαλύτερο προσόν που είχαν, ήταν η νοικοκυροσύνη που κληρονόμησαν και στις κοπέλες τους.
Αυτό διαπιστώνεται και από την καθαριότητα και την εκλεκτή κουζίνα που χαρακτηρίζει τα δύο ξενοδοχεία «ΔΙΡΦΥΣ» και «ΣΤΕΝΗ» που οφείλεται στις δύο εξαδέλφες, τη Μορφούλα (κόρη της Ελένης) και Αργυρούλα (κόρη της Ρίνας).
Από τα επτά αδέλφια δε ζούνε σήμερα ο Θοδωράνας και οι δύο μεγαλύτερες αδελφές, Δέσπω και Γιούλα και το περασμένο καλοκαίρι, πέθανε και η Ρίνα, που είχε γεννηθεί το 1905 σε ηλικία 94 χρονών.
Σήμερα, εκτός από τη Μαιώ, ζούνε, η Ελένη που είχε γεννηθεί το 1902 και μπήκε στα 98 και η μικρότερη αδελφή Αλέκω, που έχει περάσει τα 90.
Ευχόμαστε να ζήσουν ακόμα πολλά χρόνια με υγεία και στα παιδιά τους να κληρονομήσουν τη μακροζωία τους.
 
Κώστας Γιαννούκος.
 
Σ.Σ, Το κείμενο αυτό έχει γραφτεί το 2000.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

TO ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΩΝ ΔΙΡΦΕΩΝ 2