Σάββατο 15 Αυγούστου 2020

Μέσα στους λόγγους

Ο Γεώργιος Ντεγιάννης, καταγόταν από τις Στρόπωνες Ευβοίας και ήταν δάσκαλος. Υπηρέτησε στη Στενή Ευβοίας από το 1905 έως το 1920.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Στενή, ερχόμενος σε επαφή με τους κατοίκους, ενημερώθηκε για τη ζωή τους, τις συνήθειές τους και την ιστορία τους, τα οποία κατέγραψε και μας άφησε παρακαταθήκη το βιβλίο του «Μέσα στους Λόγγους», που είναι κυρίως, ένας ύμνος για το δάσος της Στενής: τη σημασία του για τους κατοίκους, την προσφορά του στην οικονομική ζωή του τόπου και τη χρησιμότητά του σε καιρούς δύσκολους.
Περιλαμβάνει όμως και την ιστορία του τόπου, με έναν τρόπο ευχάριστο και γλαφυρό, όπου παρελαύνουν πλείστοι εκ των κατοίκων με τις αντιλήψεις τους, τις αδυναμίες τους, τα λάθη τους, τον τρόπο σκέψης τους, αλλά και τις δραστηριότητες και τις προσπάθειές τους, για την καλυτέρευση του τόπου τους. Τα θέματα που περιλαμβάνονται, αφορούν την εγκατάσταση των Στενιωτών, την τουρκοκρατία και μεταγενέστερα, την κατάσταση που επικρατούσε από το 1905 ως το 1920 που ζούσε στη Στενή, αλλά και αργότερα, έως το 1939 που εκτυπώθηκε το βιβλίο, όπως η παραχώρηση του καστανοδάσους και η διανομή του στους κατοίκους που έγινε το 1929, η καταστροφική πλημύρα και άλλα.
Αυτό σημαίνει ότι ο αείμνηστος Γεώργιος Ντεγιάννης, ενημερωνόταν και μετά το 1920 που έφυγε από τη Στενή. Το βιβλίο αυτό, τυπώθηκε σε λίγα αντίτυπα και σήμερα βρίσκεται σε κάποιες βιβλιοθήκες ή στην κατοχή κάποιων συλλεκτών, που σημαίνει ότι είναι απρόσιτο στο ευρύ κοινό.
Ύστερα από 81 χρόνια, αποφάσισα να το επαναφέρω και να το μεταγλωττίσω στη σημερινή ορθογραφία και γλώσσα, έχοντας επίγνωση της ελαχιστότητάς μου, για να καταστεί προσιτό ώστε να μπορεί να αναγνωσθεί από όλους.
Ο Γιώργος Ντεγιάννης για να μη συγκεκριμενοποιήσει το μέρος που διαδραματίζονται τα γραφόμενά του, αποκαλεί τη Στενή Κλεισούρα, λόγω της ιδιομορφίας του εδάφους της.
Στη μεταγλωττισμένη τωρινή έκδοση, θα αποκαλείται Στενή και είναι
η μοναδική παρέμβαση που επιχειρώ στα γραφόμενά του.
Γιαννούκος Ιωάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

TO ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΩΝ ΔΙΡΦΕΩΝ 2